Despre SISPE

Despre SISPE

SISPE

Sistemul integrat de stație de pompare eficient energetic (SISPE) este o tranziție sustenabilă de la stațiile de pompare care se alimentează cu curent din rețeaua națională de energie la alimentarea autonomă cu ajutorul energiei regenerabile eoliană, panou fotovoltaic și mediu de stocare.
Proiectul este dezvoltat sub patronatul Ministerului Energiei susținut de Administrația fondului pentru mediu; Asociația Administrațiilor Publice din România și Consiliul clădirilor verzi din România.
Serviiciile de apă din prezent se confruntă cu provocări pentru a-și furniza serviciile sub presiune urbană într-un climat din ce în ce mai nesigur din cauza penelor de curent și al condițiilor nefavorabile și a costurilor nesustenabile de conectare la SEN în anumite localități. Consumatorii stației de pompare generează un consum de energie electrică vizibil care se poate vedea în amprenta de carbon. Astfel, SISPE deschide o piață ce poate ajuta utilitățile să planifice și să își atingă obiectivele de servicii, ținând cont în același timp de schimbările climatice și de reducerea amprentei de carbon. Proiectul SISPE poate fi dimensionat pentru necesarul fiecărei comunități. 
 
SISPE este dezvoltat de VODALAND BALKAN și conține urmatoarele componente:
- Stație de pompare (înmagazinare și pompare apă uzată);
- Sistem hibrid de producere energie electrică (panouri fotovoltaice + eoliană);
- Mediu de stocare (9 kW - 35 kW);
Acest sistem integrat este prietenos cu mediul datorită materialelor și surselor de energie folosite.
SISPE este destinat atât instalării Off-Grid, cât și On-Grid.
Off-Grid: SISPE este 100% autonom energetic folosind 3 surse de alimentare, energie electrică în cascadă:
- energie solară/ eoliană + mediu stocare + generator pe bază de GPL;
On-grid: este recomandat să meargă cu 3 surse de alimentare, astfel încât costurile lunare să fie reduse cu 90% :
- energie solară/ eoliană + mediu stocare + SEN (generator pe bază de GPL devine opțional).
 
Trendul actual este clar de creștere al consumului de energie electrică. Consumurile energetice înregistrate de operatorii de apă si apă uzată sunt pe un trend crescator ca urmare a conectării de noi consumatori, a extinderii ariei de operare și a punerii în funcțiune de noi facilități (stații de epurare, stații de tratare și stații de pompare) în principal ca urmare a procesului de asigurare a conformării cu directivele europene privind apa și apa uzată.
Consumurile energetice inregistrate de operatorii regionali de Apă Canal din România au crescut în perioada 2015-2020 cu aproximativ 35% (de la 538 milioane de kWh/an în 2015 la 726 milioane de kWh/an în 2020, echivalent a 2% din consumul final de energie electrică înregistrată la nivel național). Ponderea cheltuielilor cu energia electrică a ajuns în anul 2020 la aproximativ 12% în total costuri de operare, punând presiune pe suportabilitatea consumatorilor. La nivelul anului 2020, operatorii regionali au produs prin propriile facilități (exemplu micro-hidrocentrale pe actiuni, biogas, etc.) doar 4,9 din energia consumată, ceea ce este mult sub nivelul înregistrat de operatorii sustenabili la nivel internațional.
 
În acest context, SISPE vine în ajutorul operatorilor cu măsuri de investiție pentru dezvoltarea facilităților de producție de energie regenerabilă pentru acoperirea consumului propriu de energie. Putem ajunge Net Zero dacă folosirea sistemelor de pompare și epurare apă uzată vor funcționa cu energie regenerabilă. Aceste facilități vor contribui la reducerea folosirii curentului din SEN și vom putea atinge targhetul cu indicatorii impuși de Uniunea Europeană.
  • Reducem amprenta de carbon
  • Creștem ponderea Energiei din surse regenerabile
  • Scădem consumul final de energie din SEN
  • Scădem costurile Energiei electrice
  • Folosim materiale prietenoase cu mediu